Boli

#consum ciocolata #ciocolata #nutritionisti

Putem consuma ciocolata? Ce au de spus nutritionistii despre acest aliment

Mihaela Bilic le-a spus admiratorilor sai ca singura sursa de polifenoli recunoscuta de EFSA este ciocolata. De asemenea, nutritionistul le-a explicat tuturor ca acest aliment poate sa fie consumat in doze mici si introdus intr-o dieta sanatoasa.

 

“Ciocolata, singura sursa de polifenoli recunoscuta de EFSA

Ati auzit cu siguranta de polifenoli, acei fitonutrienti din plante cu multiple actiuni benefice pentru organism: efect hepatoprotector, cardioprotector, vasodilatator, detoxifiant, antioxidant, antiinflamator, antimicrobian, antiviral, antibacterian, antitrombotic, anticancerigen si multi alti “anti”...

Ce este interesant despre polifenoli? Faptul ca nu functioneaza sub forma de suplimente, ci trebuie consumati din alimente: catechine in ceaiul verde, taninuri in ceaiul negru, cafeina in cafea, curcumine in curcuma, resveratrol in vinul rosu, quercitine in ceapa si capere, indoli in varza si alte crucifere, anthocianine in fructele de padure etc.

Desi efectele lor benefice sunt incontestabile, nu exista recomandari si doze zilnice obligatorii pentru niciunul dintre ele, sfatul general al nutritionistilor fiind “consumati zilnic fructe si legume”.

Cu o exceptie: flavonoizii din bobul de cacao! Niciun alt polifenol nu a obtinut o recunoastere a efectului favorabil pentru sanatate, nici vinul rosu, nici ceaiul verde. EFSA (Autoritatea Europeana de Securitate Alimentara) a decis ca o doza de 10g ciocolata neagra consumata in fiecare zi contribuie la o circulatie normala a sangelui🤩

Cat inseamna 10 g ciocolata? Un patratel! Este nu doar autorizat, ci si recomandat. Incetati sa va simtiti vinovati ca iubiti ciocolata, este un aliment-medicament ce trebuie sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa. Important: sa fie neagra si in doza mica!!”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului