Boli

#tratare cancer de sange # transplant de celule stem #cancer de sange #cancer

Transplantul de celule stem hematopoietice, unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru cancerele de sange. Pacient “m-am nascut a doua oara”

In fiecare an, trei din 100.000 de romani sunt diagnosticati cu un cancer de sange, in timp ce in lume, la fiecare 35 de secunde, o persoana afla ca sufera de o astfel de boala. In ultimii ani, optiunile de tratament au crescut semnificativ, iar unul dintre tratamentele care s-au dovedit a fi cele mai eficiente este transplantul de celule stem hematopoietice. Principalul avantaj al transplantului de celule stem hematopoietice este ca ofera o sansa la vindecare sau de remisiune indelungata pacientilor care sufera de cancere de sange si au indicatie pentru aceasta procedura.

Transplantul de celule stem hematopoietice, o terapie de rutina

“Incercam sa crestem gradul de constientizare cu privire la ceea ce inseamna un cancer de sange, cum il diagnosticam, cum il tratam si ce sanse de vindecare exista. Cancerele hematologice beneficiaza de una dintre cele mai avansate arii de cercetare, in ultimii ani descoperindu-se noi terapii personalizate, tintite, care ofera sanse de vindecare si cazurilor refractare la tratamentul standard. Toate tipurile de transplant de celule stem hematopoietice au devenit terapii de rutina in Romania si speram ca terapiile celulare, nou introduse si la noi, sa se dezvolte in viitorul apropiat.”, spune prof. dr. Alina Tanase, presedinta Societatii Romane de Transplant Medular.

„Pacientii care sufera de un cancer de sange au din ce in ce mai multe optiuni de tratament, lucru care poate fi observat in rezultatele tot mai imbucuratoare ale terapiilor si in calitatea vietii.” spune Cezar Irimia, presedintele FABC.

Unul dintre tratamentele care s-au dovedit a fi cele mai eficiente pana acum pentru cancerele de sange este transplantul de celule stem hematopoietice - o procedura utilizata pentru a inlocui maduva osoasa bolnava cu una sanatoasa, care poate produce celule sanguine normale. Transplantul este indicat ca tratament pentru mai multe boli, cum ar fi leucemie acuta, mielom multiplu, dar si anemie aplastica severa, siclemie, talasemie majora, boli imunodeficitare, anemia Fanconi, dereglari metabolice ereditare etc.

Transplantul de celule stem hematopoietice poate fi de doua tipuri: autotransplant (transplantul propriilor celule stem) si alotransplant (transplantul de la donator). Celulele stem sunt administrate pacientului sub forma unei transfuzii, indiferent de metoda prin care au fost donate. In cazul ambelor tipuri de transplant, recuperarea pacientului poate dura luni sau ani.

Autotransplantul de celule stem hematopoietice (sau transplantul autolog) este o procedura terapeutica ce presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la pacient, pastrarea lor in conditii speciale si reinfuzarea lor dupa un tratament cu doze mari de chimioterapie sau radioterapie. Scopul autotransplantului este de a distruge celulele tumorale reziduale si de a restabili functia maduvei osoase, care este afectata de tratamentele agresive. Autotransplantul se foloseste in special pentru tratarea unor boli maligne hematologice (mielom multiplu, limfoame maligne etc.) insa nu toti pacientii sunt eligibili pentru aceasta procedura.

Alotransplantul de celule stem hematopoietice este o procedura terapeutica ce presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil si transfuzarea lor la un pacient care are nevoie de inlocuirea maduvei osoase bolnave sau distruse. Scopul alotransplantului este de a restabili productia normala de celule sanguine si de a induce un efect grefa-contra-tumora, adica o reactie imuna a celulelor donatorului impotriva celulelor tumorale. Alotransplantul se foloseste in special pentru tratarea unor boli maligne hematologice, dar si pentru tratarea unor boli non-maligne, cum ar fi anemia aplastica severa.

„Donator poate fi un membru al familiei sau o persoana necunoscuta, inregistrata intr-un registru de donatori voluntari. Conditiile sunt sa fie o persoana sanatoasa si sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani. In acest moment, in Romania sunt aproape 100.000 de persoane inscrise in registru si 45 de oameni in asteptarea unui donator compatibil. Intrucat sansele de a fi compatibil cresc cu cat vecinatatea este mai mare, ii incurajez pe romani sa se inscrie in Registru si sa devina sansa la viata pentru alti oameni. Detalii despre cum puteti deveni donatori de celule stem sunt pe site-ul www.registru-celule-stem.ro.” spune Dr. Traian Laurian Arghisan, Director General Interimar la Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Marturiile pacientilor diagnosticati cu cancer de sange “m-am nascut a doua oara”

Stefania (31 de ani) a decis in iulie 2019 sa isi faca o serie de analize de rutina, inainte de a pleca la un festival de muzica, cu cortul. Diagnosticul: leucemie acuta. „Ce am simtit cand am primit diagnosticul? A fost un soc. Nimic nu te poate pregati pentru o asemenea veste.” Stefania a facut chimioterapie la Spitalul Coltea, apoi a fost transferata la Institutul Fundeni, unde a facut transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neinrudit. „Ma simt excelent si am revenit la viata normala. Ma bucur din tot sufletul ca un tanar a avut curajul si generozitatea de a dona celule stem, care pentru mine au insemnat vindecarea. Mi-a salvat viata!”

Adrian avea 29 de ani cand a fost diagnosticat cu leucemie acuta limfoblastica de tip B. „La aflarea diagnosticului, primul meu gand a fost moartea. La ce altceva te-ai putea gandi?”. Fratele lui a fost testat daca este compatibil, dar, din pacate, vestea nu a fost buna. Dupa 7 luni de la internare, Adrian a primit vestea ca i-a fost gasit un donator din Germania, compatibil in proportie de 90%: o femeie. „Este ca si cum m-as fi nascut a doua oara. M-a ajutat sa reconsider viata, sa privesc fiecare secunda diferit. A trezit in mine dorinta de cunoastere si de a face bine.”, spune Adrian, care are astazi 37 de ani.

Ce tipuri de cancere de sange exista

Leucemiile, limfomul si mielomul multiplu sunt cele mai frecvente tipuri de cancere de sange cu indicatie de transplant, insa exista si o serie de afectiuni hematologice rare, mai putin cunoscute, precum sindromul mielodisplazic, aplazia medulara, mielofibroza.

Mielomul multiplu nu se manifesta prin aparitia unui nodul sau a unei tumori, asa cum o fac alte tipuri de cancere, ci mai degraba afecteaza oasele si tulbura productia de celule sanguine sanatoase. Concret, se formeaza o grupare anormala de celule maligne, care ulterior produce deteriorari, cum ar fi functionarea anormala a maduvei osoase, reducerea numarului de globule albe din sange si a trombocitelor si eroziuni ale oaselor care pot produce fracturi la cel mai mic efort.

Leucemia limfocitara cronica (LLC) este cea mai comuna forma de crestere excesiva a celulelor limfatice in organism, reprezentand aproximativ 30% dintre cazurile de leucemie. Datele globale sugereaza ca LLC afecteaza intre 1 si 5 persoane din 10.000, iar in Romania sunt inregistrate anual in jur de 900 de cazuri noi. Cu toate acestea, estimarile indica faptul ca, in functie de populatia Romaniei, ar trebui sa avem intre 2.000 si 10.000 de cazuri anual.

„Aceasta discrepanta subliniaza faptul ca multe cazuri de LLC raman nediagnosticate in stadii timpurii de boala, adesea din cauza lipsei de simptome evidente in faza initiala. Simptomele pot varia de la transpiratii nocturne, anemie, febra, pierdere in greutate, la aparitia unor ganglioni sau disconfort abdominal si modificari ale sangelui. Adesea, pacientii sunt diagnosticati cu LLC dupa investigatii de rutina sau teste de sange efectuate pentru alte afectiuni, cand hemograma dezvaluie un numar crescut de leucocite si limfocite. Prin urmare, este esential sa constientizam importanta si nevoia de diagnosticare precoce pentru a imbunatati rezultatele pacientilor cu LLC.”, spune prof. dr. Horia Bumbea.

Limfomul (sau cancerul limfatic) afecteaza celulele sistemului imunitar reprezentate de limfocite si poate cuprinde atat ganglionii limfatici, cat si organele hematopoietice (splina, maduva osoasa).

Sindromul mielodisplazic este boala hematologica maligna care se poate transforma in leucemie acuta si care se manifesta prin scaderea numarului de celule albe, globule rosii si trombocite in sange. Pacientii pot prezenta simptome precum oboseala la eforturi mici, infectii frecvente, echimoze (vanatai), purpura (sangerare sub suprafata pielii).

Mielofibroza este o afectiune hematologica rara in care maduva osoasa, care de obicei produce celule sanguine, devine fibroasa, limitand astfel productia de celule sanguine. Acest lucru poate provoca simptome precum oboseala, pierderea in greutate, dureri abdominale, sangerari.

Aplazia medulara este o boala de sange care nu este un cancer, dar in care celulele stem hematopoietice din maduva osoasa sunt putine, iar mediul din jurul lor este modificat, ceea ce face ca celulele produse in sange sa fie insuficiente. Alotransplantul de celule stem hematopoietice de la donator inrudit sau neinrudit poate vindeca aceasta boala.

Nu toate bolile hematologice maligne au indicatie de transplant de celule stem hematopoietice, dar pentru multe dintre ele, transplantul reprezinta singura sansa de vindecare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare