Cum sa...

#uscare haine in interior #studiu #haine decente #remuscare

STUDIU! Uscarea hainelor in casa duce la imbolnavire! De ce sa renunti la acest obicei

Un studiu efectuat ecent de cercetatorii scotieni a scos la iveala un lucru pe care putini oameni il cunosc. Desi multe persoane practica uscarea hainelor in casa, mai ales in timpul iernii, acest obicei este deosebit de periculos pentru sanatate.

Oamenii de stiinta au descoperit faptul ca hainele puse la uscat, in interiorul locuintei, ameninta sanatatea oamenilor. Acest obicei predispune persoanele la astm, rinita alergica, dar si la alte tipuri de alergii.

Cercetatorii de la Mackintosh Environmental Architecture Research Unit, Scotia au descoperit in foarte multe dintre locuintele in care se puneau haine la uscat, un nivel foarte ridicat de umiditate. Hainele puse la uscat in locuinta genera o treime din umiditatea din casa.

Cercetatorii au studiat 100 de locuinte si au descoperit ca in 87% dintre acestea hainele erau uscate in interior in timpul iernii. Mai mult, Rosalie Menon, unul dintre cercetatori, a declarat ca persoanele care locuiau acolo nu realizau nivelul crescut al umiditatii din aer.

„Intrand in casele oamenilor am vazut ca isi uscau hainele in sufragerii, in dormitoare, unii isi decorau la propriu casa cu hainele puse la uscat. Oamenii nu constientizeaza ca hainele spalate emit doi litri de apa in aer”, spune Menon.

Dintre locuintele studiate, 75% prezentau un nivel mare de umiditate, care favorizeaza apaitia acarienilor de praf. De asemenea, in casele in care oamenii isi puneau hainele la uscat, sporii de mucegai au fost gasiti in numar mult mai mare decat in restul locuintelor. 

Cercetatorii au descoperit ca niciuna dintre locuinte nu dispunea de o incapere destinata uscarii hainelor, care trebuie sa fie incalzita si aerisita separat de restul locuintei. Mai mult, cercetatorii au cerut companiilor imobiliare sa includa, in constructiile viitoare, speatii dedicate uscarii hainelor pentru a elimina acest pericol. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea