Dezvoltare personala

#crestere stima de sine #stima sde sine #stima de sine scazuta

Cum sa ajuti o persoana care are stima de sine scazuta

Sunt la inaltime? Este o intrebare pe care toata lumea si-o pune. Dar pentru cei care se lupta cu o stima de sine scazuta, ea se repeta cu un raspuns negativ. Atunci cand cineva crede ca talentul sau abilitatile sale nu merita, acest lucru se rasfrange in fiecare domeniu al vietii sale. In calitate de partener sau prieten al unei persoane care se lupta, este dificil sa vezi cum se vede pe sine insusi si de multe ori iti poate ingreuna relatia si viata de zi cu zi. Doriti sa ii ajutati. Dar cum puteti face acest lucru?

 

Desi este complet normal ca situatiile de stima de sine scazuta sa apara ocazional (mai ales in cazul parintilor pentru care nu lipsesc responsabilitatile si asteptarile), stima de sine scazuta poate fi o problema cronica. Acest lucru poate fi epuizant si toxic pentru persoana care se lupta si, in timp, pentru toti cei din jurul ei.

O relatie cu o persoana care are o stima de sine scazuta poate fi deosebit de dificila, mai ales daca va bazati pe ea pentru a contribui in familie. Inainte de a aborda problemele partenerului tau, este important sa faci distinctia intre o valoare de sine scazuta si o stima de sine scazuta. Potrivit terapeutului Laura Steventon, persoanele cu o valoare de sine scazuta cred ca sunt fundamental lipsite de valoare si inutile, in timp ce cei cu stima de sine cred ca nu au talentul sau abilitatile necesare pentru a atinge succesul. "Ambele sunt la fel de epuizante pentru persoana si pentru relatie", spune ea.

Cum construiesc stima de sine

1. Valideaza-i emotiile

Poate fi frustrant sa ai de-a face cu un partener care este nesigur sau nemotivat, mai ales daca nu poti intelege de ce este atat de dur cu el insusi. "De prea multe ori, partenerii ar putea incerca sa se certe cu sentimentele partenerului lor sau sa il convinga sa nu le aiba", spune Roberts, terapeut. "Cu toate acestea, sentimentele sunt ca vremea: In cele din urma vor face ceea ce fac, iar validarea lor va poate ajuta sa fiti mai rabdator si mai incurajator”.

2. Nu imparti laude false

In cazul unui sot nesigur, cel mai bine este sa pastrati stelele de aur gratuite pentru prescolarul dumneavoastra. Terapeutul Jen Kelman, sugereaza sa evitati laudele false sau "sustinerea", care ar putea parea nesincere si ar putea diminua si mai mult stima de sine a partenerului dumneavoastra.

3. Nu face munca pentru ei

Orice persoana care se lupta cu increderea in sine poate beneficia de sprijin extern, fie de la prieteni de incredere, fie de la un terapeut. Ar putea fi tentant sa "faceti munca" de a gasi aceste sisteme de sprijin pentru partenerul dumneavoastra nesigur, dar specialistii avertizeaza impotriva acestui lucru.

4. Stabileste limitele

Este usor sa devii epuizat si plin de resentimente atunci cand ai de-a face cu un partener care are nevoie in mod constant de ajutorul tau, dar nu trebuie (si nici nu ar trebui) sa ramai resemnat la nesfarsit. Terapeutul matrimonial si de familie Jenny Walters sugereaza sa mentii o pozitie plina de compasiune, dar ferma, care sa iti incurajeze partenerul sa isi asume responsabilitatea pentru propriul comportament - si sa ii spui ce s-ar putea intampla in relatia voastra daca nu o face. "A avea o limita este important", spune ea. "Lasati-i sa stie ca aceasta este munca lor de facut si ca exista o consecinta daca nu fac aceasta munca de crestere interna."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii