Dezvoltare personala

# arhetipuri #modele #dezvoltare #simboluri #psiholog

Psiholog: Ne nastem deja “invatati” sa percepem modele si simboluri arhetipale

De ce omul primitiv a mers atat de mult pentru a descrie si interpreta intamplarile din lumea naturala, de exemplu rasaritul si apusul soarelui, fazele lunii, anotimpurile?

 

In opinia cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), psihicul uman este compus din trei componente: egoul, inconstientul personal si inconstientul colectiv. Egoul reprezinta mintea constienta, in timp ce inconstientul personal contine amintiri, inclusiv cele care au fost suprimate. Inconstientul colectiv este o componenta unica, in sensul in care aceasta parte a psihicului serveste ca o forma de mostenire psihologica, continea toate cunostintele si experientele pe care oamenii le impartasesc ca specie.

“Inconstientul colectiv a fost exprimat prin „arhetipuri”, forme-gand universale sau imagini mentale care influentau sentimentele si actiunile unui individ. Experienta arhetipurilor a acordat adesea putina atentie traditiei sau regulilor culturale, ceea ce sugereaza ca acestea sunt proiectii innascute. Un nou-nascut nu este o “tabla goala”, ci vine deja “invatat” sa perceapa anumite modele si simboluri arhetipale. Elementele din inconstientul colectiv se pot manifesta in randul unor grupuri de oameni, care, prin definitie, au toti o legatura cu aceste elemente. Grupurile de oameni pot deveni deosebit de receptive la simboluri specifice datorita situatiei istorice in care se afla. Importanta comuna a inconstientului colectiv ii face pe oameni pregatiti pentru manipulare politica, mai ales in epoca politicii de masa. Jung a comparat miscarile de masa cu psihozele de masa. Arhetipurile sunt componente ale inconstientului colectiv si servesc la organizarea, directionarea si informarea gandirii si comportamentului uman. Sunt dispozitii psihice preconstiente universale innascute, care formeaza stratul din care ies temele de baza ale vietii umane”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Principalele arhetipuri

1. Copilul: “Un arhetip care se manifesta primul. Aceasta este prima etapa in care o persoana trebuie sa fie ingrijita si hranita. Daca aceasta etapa domina o persoana, atunci el/ea va deveni un “copil etern”. El/ea se va comporta ca un copil in fiecare sau cea mai mare parte a etapei vietii sale”, afirma specialistul.

2. Mama: “Acest tip de arhetip apare pentru a se adapta celei care are grija de copil. Daca mama apare ca un individ iubitor si grijuliu, atunci copilul va adopta arhetipul care este cunoscut sub numele de mama ingrijitoare. Copilul se va comporta ca mama lui in urmatoarele etape de viata. Dar daca mama lui apare ca un individ furios care il certa de cele mai multe ori, el/ea va incepe sa adapteze arhetipul cunoscut sub numele de mama devoratoare. El/ea se va comporta astfel in etapa ulterioara a vietii”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.

3. Persona: “Cuvantul persona este derivat dintr-un cuvant latin care inseamna „masca”. Persona inseamna modul in care ne prezentam lumii. Este la fel ca stadiul Eului al lui Freud. Reprezinta toate mastile sociale pe care le purtam in diferite grupuri sau situatii. Depinde de situatie: purtam diferite masti pentru a ne ascunde latura negativa si pentru a le arata lumii pe cele dorite in functie de situatie. De exemplu, jucam rolurile unui angajat, sotie, sot, frate, sora si prieten”, declara psihologul.

4. Umbra: “Acest tip de arhetip dezvolta latura “rea“ (perceputa ca fiind negativa, nepotrivita sau neacceptata social sau moral – in functie de context, poate fi doar o perceptie, nu si o realitate) a oricarei persoane, pe care aceasta obisnuieste sa o ascunda de lume sau de el/ea insasi. Include calitatile negative ale unei persoane, cum ar fi invidia, lacomia, ura, lenea etc. Va fi invizibila pentru sine, dar vizibila pentru toata lumea. Umbra urmareste pe toata lumea, este intotdeauna cu sau in spatele individului. Pe masura ce o persoana se dezvolta, si umbra ei se dezvolta odata cu ea”, continua specialistul.

5. Erosul: Acest arhetip apare atunci cand un individ atinge stadiul adolescentei. Erosul este tipul de energie care declanseaza constientizarea dorintelor sau indemnurilor sexuale ale cuiva. Este asemanatoare stadiului genital al lui Freud.

6. Anima: Acest arhetip reprezinta prezenta caracteristicilor, calitatilor si arhetipurilor feminine la barbati. In acest tip de arhetip, un barbat poate avea calitati feminine, cum ar fi sa fie intelept, atent la detalii si empatic in etapa adolescentei sau mai tarziu.

7. Animus: Animus este prezenta caracteristicilor, calitatilor si arhetipurilor masculine la femei. In acest tip de arhetip, o femeie poate avea caracteristici masculine precum curajoasa, puternica, decisa, organizata etc.

8. Eroul: Arhetipul erou se dezvolta la copiii de sex masculin sau la ambele sexe, atunci cand au inceput sa ajunga la pubertate. In acest tip de arhetip, baiatul vrea sa cucereasca lumea fara sa gandeasca cu intelepciune. Vrea doar sa se bazeze pe soarta si pe noroc. Si in aceasta etapa, o fata cauta un erou, la fel ca intr-un basm.

9. Batranul intelept: Acest tip de arhetip se dezvolta atunci cand o persoana imbatraneste. Incepe sa fie de ajutor altora sub forma unui profesor, mentor sau ghid. El le arata tinerilor calea dreapta/corecta.

10. Pacaliciul: Pacaliciul este partea opusa a batranului intelept. Cand un individ incepe sa-si foloseasca puterea pentru a insela nevinovatii, atunci se construieste in el acest tip de arhetip. Batranul acela incepe sa abuzeze de copiii aflati in grija lui. Si devine un fals nemilos care ii insala pe cei nevinovati.

11. Sinele: Sinele este cel mai inalt dintre toate arhetipurile. Ii permite unui om sa-si dea seama de tot potentialul si puterea lui ca om. Este cunoscut si sub denumirea de Individuatie in care s-au integrat toate tipurile de personalitate. Apare astfel un om adevarat care este liber de egoism, lacomie si frustrare. Singura lui dorinta este sa realizeze ceva inalt si fara margini. De exemplu, un erou, un profet sau un salvator.

„Psihoterapia bazata pe psihologia analitica cauta sa analizeze relatia dintre constiinta individuala a unei persoane si structurile comune mai profunde care le stau la baza. Experientele personale activeaza arhetipurile psihicului si le dau sens si substanta pentru individ. In acelasi timp, arhetipurile organizeaza in mod secret experienta si memoria umana, efectele lor puternice devenind evidente doar indirect si retrospectiv. Intelegerea puterii inconstientului colectiv poate ajuta un individ sa navigheze prin viata. O persoana aflata in postura exploratorului de sine (clientului), care intelege impactul arhetipului poate ajuta la disocierea simbolului subiacent de persoana reala care intruchipeaza simbolul. In acest fel, persoana nu-si mai transfera sentimentele despre arhetip asupra oamenilor in viata de zi cu zi si, ca urmare, poate dezvolta relatii mai sanatoase, mai echilibrate”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului