Gradini spectaculoase

#Cypripedium calceolus # orhidee salbatica #Papucul doamnei #orhidee #romania

Orhideea salbatica, extrem de rara, care se gaseste in Romania, a inflorit

O orhidee extrem de rara, care se gaseste in Romania, a inflorit. Orhideea este protejata prin lege si se afla intr-o padure administrata de Ocolul Silvic Flamanzi, din judetul Botosani.

Este vorba despre orhideea Cypripedium calceolus cunoscuta si ca Papucul Doamnei. Aceasta este o orhidee salbatica, extrem de rara la nivel european si protejata de lege din 1938.

”Aceasta floare deosebita are o inaltime cel mult 80 de centimetri, frunze late, ovale si flori mari la care petala inferioara este transformata intr-un fel de „vas” de culoare galben intens, iar cele laterale si cea superioara sunt mai inguste si de culoare rosu inchis sau bruna”, au explicat, pe pagina de Facebook, specialistii din cadrul Romsilva.

Cypripedium calceolus sau Papucul Doamnei, orhideea mininunata din Romania

Papucul Doamnei infloreste in poienile din padurile de foioase si mixte din zonele de deal si munte, cu multa umiditate. Mai rar, acestea pot fi gasite pe pe versantii imprastiati cu pietre, predominant pe soluri calcaroase.

Orhideea poate rezista iernilor reci si in partile nordice ale eurasiei tinde sa creasca in gradinile de primavara bogate in calciu si pe pajistile mlastinoase.

Denumirea plantei - Cypripedium - provine din grecescul Κυπρισ πεδιον (Kupris pedion), ceea ce inseamna piciorul lui Venus (o referire la zeita romana Venus). Calceolus inseamna, in latina, "pantof mic".

Cypripedium calceolus sensu stricto ("in sens strict") nu se intalneste in America de Nord. Cypripedium parviflorum si C. pubescens, inrudite indeaproape, sunt adesea inca denumite subspecii sau varietati ale lui C. calceolus.

FOTO: ro.wikipedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare