Legume

# boli comune # ingrijire castraveti #daunatori #castraveti #legume

Prevenirea si tratarea bolilor comune la castraveti in timpul verii

Castravetii sunt plante delicate si pot fi afectati de diverse boli si afectiuni in timpul sezonului de vara. Aceste boli pot cauza pagube semnificative culturilor si pot afecta recolta. Cu toate acestea, exista masuri preventive pe care le poti lua pentru a te asigura ca plantele de castraveti raman sanatoase si rezistente la boli. Iata care sunt cele mai comune boli ale castravetilor si cum le poti combate.

Mozaicul galben al castravetilor

Aceasta boala este cauzata de un virus si provoaca pete galbene si verzui pe frunze si fructe. Este raspandita de insecte si de uneltele de gradina contaminate. Pentru a preveni mozaicul galben al castravetilor, utilizeaza seminte sanatoase si plante rezistente la acest virus. Evita lucrul in cultura atunci cand plantele sunt ude si asigura-te ca efectuezi igiena adecvata a uneltelor pentru a preveni raspandirea virusului. Din pacate, nu exista tratament pentru aceasta boala, asa ca daca plantele sunt infectate, este recomandat sa le indepartezi si sa le distrugi.

Putregaiul cenusiu

Acesta este un tip de ciuperca care afecteaza atat frunzele, cat si fructele castravetilor. Simptomele includ pete cenusii pe frunze si fructe, care se pot dezvolta ulterior in putregai. Pentru a preveni putregaiul cenusiu, evita udarea excesiva a plantelor si asigura-te ca sunt suficient de aerisite. De asemenea, poti aplica fungicide preventive in stadii timpurii ale infectiei. Daca plantezi soiuri rezistente la putregaiul cenusiu, vei avea sanse mai mari de a evita aceasta boala.

Mana castravetilor

Mana castravetilor este o boala fungica care apare in conditii de umiditate ridicata si temperaturi moderate. Aceasta provoaca pete galbene sau brune pe frunze, care se extind ulterior si pot duce la moartea plantei. Pentru a preveni mana castravetilor, evita udatul frunzelor si asigura-te ca plantele au o buna circulatie a aerului, adica acestea nu sunt inghesuite. Daca observi simptome ale acestei boli, indeparteaza si distruge plantele infectate si aplica tratamente fungicide.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului