Plante de apartament

#transplantare cactus #ingrijire cactus #cactus

Cum sa transplantezi un cactus in mod corect. Trucurile pe care trebuie sa le stii

 

Cactusii sunt plante de apartament care necesita putina intretinere si care rareori necesita replantare, dar este important sa replantezi cactusul corect si in siguranta atunci cand acesta se inradacineaza. Odata ce radacinile incep sa iasa prin gaurile de drenaj de pe fundul ghiveciului sau planta pare sa fi depasit spatiul in care se afla, este timpul sa transplantezi cactusul. Deoarece au o crestere lenta, cactusii necesita, de obicei, transplantarea doar la fiecare 3-4 ani, sau la fiecare 2-3 ani pentru soiurile cu crestere mai rapida.

Multe varietati de cactusi sunt impodobiti cu spini ascutiti care actioneaza ca protectie pentru planta. De asemenea, acest lucru face ca transplantarea cactusilor sa fie o sarcina dificila, uneori periculoasa. Una dintre cele mai bune modalitati de a replanta in siguranta un cactus matur sau un pui de cactus este sa folosesti un prosop rulat sau un ziar impaturit. De asemenea, este o idee buna sa investesti intr-o pereche de manusi groase de protectie pentru gradinarit. Evita manusile de gradinarit care sunt confectionate din tesatura, mai degraba decat din panza groasa sau piele, deoarece spinii cactusului pot penetra cu usurinta majoritatea tesaturilor.

Pregatieste uneltele si consumabilele

Uneltele necesare pentru transplantarea unui cactus depind de marimea si de aspectul tepos al plantei. De exemplu, la transplantarea cactusilor mai mici, prosoapele si/sau ziarele pot sa nu fie necesare, in timp ce cactusii mai mari pot necesita un arsenal complet de echipament de protectie. Indiferent de dimensiune, purtarea unor manusi groase de protectie este intotdeauna recomandata atunci cand se manipuleaza cactusi.

Scoate cactusul din vechiul ghiveci

Daca este necesar, slabeste pamantul din jurul marginilor ghiveciului cu un cutit tocit sau o mistrie. Daca este necesar, poti infasura cactusul in mai multe straturi de ziar pentru a fi mai usor de apucat, sau poti folosi prosopul pentru a manipula cactusul. Scoate cu grija ghemul de radacini din vechiul ghiveci si aseaza cactusul pe suprafata de lucru.

Daca replantezi un pui de cactus fara radacini, poti taia pur si simplu aceasta sectiune din planta cu o foarfeca de gradinarit curata si ascutita. Pentru un cactus inalt, cel mai bine este sa rogi un prieten care sa te ajute sa ridici cactusul in siguranta, in timp ce ambele persoane poarta manusi groase.

Desprinde radacina si arunca pamantul vechi

Odata ce cactusul a fost scos din vechiul ghiveci, trebuie sa se slabeasca ghemul de radacini si sa se arunce pamantul vechi. In functie de cat de mult este legata radacina plantei, acest lucru poate fi uneori un proces delicat. Ai grija sa nu rupi prea multe radacini.

Inspecteaza radacinile si taie-le daca este necesar

In timp ce radacinile sunt expuse, este o idee buna sa le verifici pentru a vedea daca exista semne de daunatori sau boli. Taie orice radacini moarte sau bolnave si aplica un fungicid daca este necesar.

Alege noul vas

Daca este predispus la udare excesiva, alege un ghiveci de lut/teracota pentru cactusul tau. Desi cactusii pot creste in orice recipient, ghivecele de lut nevitalizate ajuta la absorbtia excesului de umiditate din sol si previn udarea excesiva. Indiferent de tipul de ghiveci pe care il alegi, asigura-te ca exista o gaura de drenaj in partea de jos.

Planteaza cactusul in noul ghiveci

Umple fundul noului ghiveci cu amestecul de pamant pentru cactusi asigurandu-te ca, cactusul va fi plantat la aceeasi adancime ca si recipientul anterior. Folosind prosopul sau ziarul, aseaza usor cactusul in ghiveci si tine-l pe loc in timp ce umpli restul ghiveciului cu pamant.

Nu uda imediat cactusul proaspat transplantat, deoarece acesta are nevoie de timp pentru a se adapta la noile conditii. Dupa aproximativ o saptamana, poti relua programul obisnuit de udare.

Cactusii sunt rezistenti si adaptabili, iar cele mai multe soiuri se descurca bine la transplantare, atat timp cat au fost sanatoase inainte de a fi replantate. Asigura-te ca plasezi cactusul proaspat replantat inapoi in locatia sa initiala, astfel incat sa poata continua sa primeasca aceeasi cantitate de lumina si ventilatie ca inainte de a fi transplantat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului