Sosuri

#sos pentru desert # sos de prune #desert

Sos de prune pentru deserturi. Este ideal in clatite, dar si alaturi de gris cu lapte

Toamna aduce cu ea o explozie de arome, iar prunele sunt printre cele mai iubite fructe ale sezonului. Dulci, usor acrisoare si extrem de parfumate, acestea pot fi transformate intr-un sos de prune pentru deserturi care va cuceri orice gurmand. Ideal pentru clatite, gogosi, vafe, branza dulce sau cheesecake, acest sos este usor de preparat, se pastreaza bine si aduce o nota eleganta oricarui desert.

Cum alegi prunele potrivite

Pentru un sos reusit, alegerea fructelor este esentiala. Prunele trebuie sa fie bine coapte, dar nu moi, cu pielita neteda si culoare intensa. Cele mai bune sunt prunele batute, care au pulpa dulce si aromata. Evita fructele lovite sau fermentate, deoarece pot altera gustul sosului. De asemenea, poti combina doua tipuri de prune – unele mai dulci si altele mai acre – pentru a obtine un echilibru perfect de gust.

Ingrediente pentru sosul de prune

Pentru aproximativ 500 ml de sos, ai nevoie de:

  • 1 kg de prune bine coapte
  • 150 g de zahar brun (poti ajusta cantitatea dupa gust)
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • 1 lingurita de amidon de porumb (optional, pentru ingrosare)
  • 1 lingurita de scortisoara sau un baton mic
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • un praf de sare

Prepararea pas cu pas

Spala bine prunele, taie-le in jumatati si scoate samburii. Pune-le intr-o cratita cu fund gros, adauga zaharul, sarea, scortisoara si sucul de lamaie. Amesteca usor si lasa-le sa stea 15-20 de minute, pana cand fructele incep sa lase suc. Fierbe totul la foc mic, aproximativ 20-25 de minute, amestecand din cand in cand.

Cand prunele s-au inmuiat complet, poti pasa sosul cu un blender pentru o textura fina sau il poti lasa bucati, daca preferi varianta rustica. Daca doresti ca sosul sa fie mai dens, dizolva amidonul in putina apa rece si adauga-l peste amestecul fierbinte, lasand sa fiarba inca 2-3 minute. La final, inglobeaza extractul de vanilie.

Cum se pastreaza sosul de prune

Dupa ce sosul s-a racit complet, toarna-l in borcane sterilizate sau recipiente de sticla cu capac. Pastrat la frigider, tine pana la 10 zile. Pentru o perioada mai lunga, sosul se poate congela sau steriliza in baie de abur, asemenea dulceatei. Textura si gustul raman neschimbate, iar aroma fructata si parfumata va fi la fel de intensa chiar si dupa cateva luni.

Cum folosesti sosul de prune

Sosul de prune este un ingredient versatil care se potriveste perfect cu o multime de preparate dulci. Poti turna o lingura peste clatite proaspat scoase din tigaie, peste gogosi pufoase, vafe crocante sau budinca de orez. Este de asemenea delicios alaturi de deserturi reci, precum panna cotta, iaurt grecesc cu granola, sau chiar in combinatie cu branza de capra pentru un contrast sofisticat de arome.

Variante moderne si trucuri utile

Daca vrei sa obtii o nota moderna, adauga un strop de balsamic sau putin ghimbir ras pentru un gust intens si usor picant. Pentru o versiune de iarna, poti include si anason stelat sau cuisoare. Astfel, sosul de prune va capata un parfum cald, potrivit pentru sezonul rece.

Un sos care transforma deserturile in experiente gourmet

Sosul de prune pentru deserturi nu este doar o reteta simpla de sezon, ci o modalitate de a aduce un strop de rafinament in bucataria ta. Gustul sau complex, textura catifelata si aroma subtila de scortisoara il transforma in completarea ideala pentru clatite sau alte dulciuri de casa. Este dovada ca, uneori, cele mai simple ingrediente pot crea cele mai spectaculoase rezultate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare