Relatii

#minora insarcinata #sustinere sora # povesti de viata #povesti reale

Sunt ticaloasa daca nu imi mai sustin sora insarcinata?

O femeie in varsta de 23 de ani se intreaba daca este ticaloasa retragand tot suportul acordat surorii ei (18 ani) dupa ce a anuntat ca este insarcinata cu al doilea copil. Iata intreaga poveste:

 

“Sora mea mai mica este din nou insarcinata. Are 18 ani si acesta va fi al doilea copil.

Este foarte entuziasmata si a facut o petrecere draguta pentru parintii mei si pentru mine, in care a anuntat ca este din nou insarcinata. Toti trei ne-am aruncat priviri incruntate pe toata durata petrecerii. Niciunul dintre noi nu este fericit cu aceasta situatie sau nu crede ca este o idee buna.

Sunt 99% sigura ca a fost planificat. Este deja insarcinata in patru luni, asadar este prea tarziu pentru a fi vorbit despre optiuni alternative. Evident, parintii mei vorbesc cu ea despre asta si despre urmatorii pasi.

Dar eu nu cred ca vreau sa ma mai implic cu niciunul dintre copii. Sarcinile adolescente sunt de rahat, dar se intampla.

Pentru primul copil am ales sa merg la o facultate din localitate si nu m-am mutat pentru a-I oferi sprijinul meu. La naiba, am lucrat chiar si ore suplimentare pentru a o ajuta financiar.

Primul a fost un mic accident fericit, dar acest copil se simte ca o palma masiva in fata. Din punct de vedere mental, ma simt terminata. M-am saturat, nu sunt copiii mei si nu au fost alegerea mea.

Surorile mele trec prin momente dificile, deoarece se astepta ca totul sa continue la fel si sa fim o familie mare si fericita. Parintii mei au avut deja o discutie si au pus piciorul in prag, spunandu-i ca trebuie sa se descurce si sa contribuie mult mai mult. Ea a venit la mine si mi-a spus ca a crezut ca s-ar fi bucurat pentru ea si ca nu-i place atitudinea lor. Nici macar nu stie ce parere am eu inca. Am avut nevoie de ceva timp pentru a ma aduna, altfel as fi facut o criza de nervi.

Dar cred ca o sa ma mut. Vreau sa nu-i mai dau bani si sa-i ofer timpul si energia mea pentru a sta cu copiii si pentru a face treburile pe care le implica ingrijirea unui copil.

As fi ticaloasa daca, pur si simplu, ma opresc?”, este postarea scrisa pe reddit de o utilizatoare.

In urma postarii, ceilalti utilizatorii ai platformei au cerut mai multe detalii privind tatii copiilor, dar si informatii in ceea ce o priveste pe mama (cu ce se ocupa, ce planuri are).

Iar utilizatorul, care a postat de pe un cont anonim, a venit cu explicatii:

“Primul nu este implicat deloc. Al doilea, ma indoiesc ca va fi implicat. Se cearta foarte mult si, de fapt, nu par sa se placa. Nu vreau sa fiu rea si sa-l descriu, dar el este usor material, si isi bea toti banii.

Ideea initiala, doar cu primul copil in peisaj, era ca ea sa se concentreze pe scoala si apoi sa mearga la o facultate locala care ofera si servicii de ingrijire a copiilor (o cresa/gradinita pentru copiii studentilor). Deci, ea ar putea sa-si termine educatia si sa nu fie complet blocata de faptul ca are un copil. Intre timp poate obtine un loc de munca cu jumatate de norma si vom face sa functioneze aceasta situatie pana termina studiile, dar aceste planuri au picat pe fereastra acum.

Sincer, nu stiu care sunt planurile ei acum sau la ce se gandea. Viitorul pentru ea este in pom acum si cred ca a dat-o in bara intr-un mod din care nu va mai iesi."

Autoarea postarii a primit sute de comentarii prin care utilizatorii o indeamna sa-si vada de viata ei pe care, si asa, a amanat-o pentru a avea grija de sora ei si de primul copil al acesteia. Iata doar cateva dintre sutele de comentarii pe care le-a primit.

"Din pacate, in timp ce familia a incercat sa ajute, poate ca a ajutat-o prea mult si nu i-a dat sutul in fund de care avea nevoie. Copiii nu sunt ceva ce poti sa lasi in grija altora fara sa-ti asumi nicio responsabilitate pentru ei."

"Nu o lasa sa te duca la fund cu ea. Ai facut deja un sacrificiu urias ramanand in localitate pentru facultate si lucrand pentru a o ajuta sa se intretina. Trebuie sa te concentrezi pe tine si pe viitorul tau".

"Ideea a fost buna. Cunosc cateva mame adolescente care au facut asta cu ajutorul familiei lor. Acum, ani mai tarziu, se descurca bine. Doua sunt casatorite si au mai adaugat un copil ani mai tarziu, o alta este inca mama singura. Are o slujba buna si are grija de fiul ei. Toate au fost suficient de inteligente pentru a nu mai ramane insarcinate devreme. Nu stiu la ce se gandea sora ta (poate ca primul copil a depasit stadiul de bebelus si a ajuns in acea etapa cand este extrem de simpatic sau asa ceva?). Dupa cum am spus, ideea familiei tale a fost una buna."

"In mod clar nu esti ticaloasa.

A fost, de fapt, foarte amabil din partea ta sa fi lucrat chiar si ore suplimentare pentru a o sprijini, tinand cont de faptul ca (indiferent cat de mult a fost un accident prima data) nu a avut nimic de-a face cu tine. Mi-e teama ca a luat-o ca pe ceva de la sine inteles, totusi, suna ca si cum daca creierul ei prea tanar a crezut ca a avea un copil este biletul perfect pentru a obtine sprijinul altora. Nu este asa. Si, din nou, nu ai nimic de-a face cu asta, nu trebuie niciodata sa iti asumi responsabilitatea pentru alegerile proaste ale altora."

"In niciun caz. Doamne, 2 copii la 18 ani si ea credea ca toata lumea se va bucura pentru ea? Nu sunt copiii tai. Nu este alegerea ta. Nu este problema ta. Poate ca daca te indepartezi, ea va realiza ca trebuie sa faca un pas inainte."

"In niciun caz. Trebuie sa invete ca a avea copii este o responsabilitate uriasa si ca nu poate pune povara pe seama familiei. Este minunat ca tu si parintii ati ajutat-o prima data, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa continuati pentru ca ea a ales sa ramana insarcinata din nou.

Daca are nevoie de bani, ar trebui sa il dea in judecata pe tata (sau pe tatii copilului?) pentru a obtine pensie alimentara si sa gaseasca o modalitate de a-si gasi un loc de munca."

Tu ce parere ai? Ce ai sfatui-o sa faca? Ce ai face tu, daca ai fi in locul ei?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii